pasgeboren baby newbornshoot

De wonderlijke wereld van newborn fotografie; een newbornshoot in Groningen

May 23, 2023

Welkom in de prachtige wereld van newbornfotografie! Tijdens mijn eigen zwangerschapsverlof werd ik benaderd door een papa en mama to-be om hun na de geboorte van hun kindje langs te komen om foto’s te maken. Hoewel ik eigenlijk nog niet van plan was om weer aan het werk te gaan, kon ik de verleiding van een newbornshoot niet weerstaan. Er is iets magisch aan het vastleggen van die liefdevolle band tussen ouders en hun pasgeboren baby en ik voel me altijd vereerd om deel uit te maken van deze intieme momenten.

In deze blog neem ik je graag mee op een reis door het contact, de voorbereiding en het verloop van een newbornshoot wanneer je mij boekt als je newbornfotograaf. Ontdek hoe we samen een fijne en ontspannen ervaring creëren, waarbij ik jou als ouder help om de meest prachtige en liefdevolle foto’s van je kleintje te maken.

Dus ga er even lekker voor zitten en laat je meeslepen in het verhaal van deze fijne newbornshoot van Evi in Meerstad. Ontdek hoe je je kunt voorbereiden, welke tips ik je geef voor kledingkeuze en ontdek de verschillende settings en poses die we gebruiken om de mooiste beelden te creëren. Of je nu al enthousiast bent over newbornfotografie of nog twijfelt of het iets voor jou is, deze blog zal je inspireren en informeren over alle mogelijkheden die deze fotosessies te bieden hebben. Ontdek hoe ik als newbornfotograaf een onvergetelijk hoofdstuk van jullie prille ouderschap kan vastleggen.

Trotse ouders en pasgeboren baby tijdens newbornshoot in Meerstad, Groningen. Newborn fotoshoot met natuurlijke kleuren.

Een plekje reserveren voor een newbornshoot

Het begint allemaal met het eerste contact en het reserveren van een plekje. In de meeste gevallen nemen aanstaande ouders al tijdens de zwangerschap contact met mij op om een newbornshoot te boeken. Ook al weet je natuurlijk nooit precies wanneer je baby geboren gaat worden, is dit toch verstandig om te doen wanneer je zeker wilt zijn van een plekje, want sommige periodes zit mijn agenda 1-2 maanden vooruit volgeboekt.

Meestal spreek ik alvast 2 data af met bijvoorbeeld 2 weken ertussen, voor het geval je baby wat later of eerder wordt geboren dan de uitgerekende datum. Ik houd in elk geval altijd rekening met jullie in mijn agenda.

Voorbereiding op de newborn fotoshoot

Wanneer je een newborn shoot hebt geboekt dan ontvang je van mij een brochure vol met informatie over de fotoshoot en tips ter voorbereiding. Deze is eventueel ook al te downloaden op mijn website zodat je kunt bepalen of ik de juiste fotograaf voor jullie ben. Zo geef ik bijvoorbeeld de tip om stil te staan bij wat voor dekbedovertrek je op je bed hebt liggen, omdat we vaak ook foto’s maken op de slaapkamer. Alvast een klein beetje opruimen daar is dus ook wel handig, want ik weet wat voor chaos het kan zijn in huis de eerste weken na de geboorte.

Daarnaast stuur ik mijn kledingadvies zodat jullie precies weten welke kleding en welke kleuren je het beste kunt dragen tijdens de newbornshoot én wat juist niet. Want kleuren en kleding zijn heel bepalend voor de foto’s. Hoewel het allerbelangrijkste is dat jullie je goed en comfortabel voelen. Zo adviseer ik bijvoorbeeld om zoveel mogelijk natuurlijke tinten te dragen en maximaal 3 kleuren met elkaar te combineren. Ook raad ik het absoluut af om bijvoorbeeld neon kleuren te dragen, omdat dit reflecteert op de huid. Zelf draag ik daarom ook altijd een neutrale kleur wanneer ik jullie vastleg.

Pasgeboren baby met vader tijdens newbornshoot Groningen.

Naast mijn kledingadvies krijg je ook mijn client closet meegestuurd. Hierin vind je de jurken die te leen zijn tijdens een shoot. Mocht je het leuk vinden om een mooie, lange jurk te dragen en heb je deze zelf niet? Dan mag je die gewoon van mij lenen. De meeste jurken zijn draagbaar van maat s-xl en ook geschikt om bijvoorbeeld borstvoeding te geven.

Het verloop van een newborn fotoshoot

Tijdens deze newborn shoot in Meerstad was Evi heel rustig en sliep ze eigenlijk bijna de hele shoot. Dat maakt het soms wat makkelijker, omdat je dan verschillende poses en variaties kunt doen qua foto’s met papa en met mama, zonder dat de baby onrustig wordt. Dat de baby ontspannen is vind ik heel belangrijk. Wanneer je kindje even troost, rust of voeding nodig heeft nemen we daar altijd de tijd voor!

Wanneer een kindje al slaapt begin ik vaak met foto’s maken van het gezin. Iedereen lekker dicht bij elkaar, samen kijken naar jullie pasgeboren baby. Helemaal verliefd! Daarna maak ik een paar foto’s van papa met baby en natuurlijk van mama met baby. Als de moeder dit wil maak ik ook altijd graag een paar borstvoedingsfoto’s, omdat dit zo’n mooi, intiem moment is. En ook wanneer je geen borstvoeding geeft kan het voedingsmoment natuurlijk mooi zijn om vast te leggen.

Trotse moeder en newborn baby tijdens newbornshoot Groningen.
Slapende newborn tijdens fotoshoot, knuffelend met papa en mama.

Als jullie baby niet slaapt wanneer we beginnen met de fotoshoot dan geeft dat helemaal niks. Soms is het dan fijn om eerst even voeding te geven (waar ik dan foto’s van kan maken) en dan beginnen we alsnog met gezinsfoto’s en kunnen we juist foto’s met wat meer interactie maken. Soms kan een baby bijvoorbeeld helemaal gefascineerd naar papa kijken met grote ogen, wat weer voor hele andere foto’s zorgt dan wanneer je kindje alleen maar slaapt.

Verschillende poses en settingen tijdens de newbornshoot

Na de gezinsfoto’s in de woonkamer en misschien al een paar foto’s met papa en mama alleen met de baby, gaan we vaak naar boven. Meestal is er wel een slaapkamer waar het licht mooi is en waar de ruimte is om nog wat andere poses te doen, samen te knuffelen of bijvoorbeeld foto’s van de baby met broertjes en zusjes te maken op het grote bed.

Ook maakte ik tijdens deze fotoshoot de foto’s van dit lieve newborn meisje op het grote bed. Dit is vaak de fijnste plek om je baby zacht en veilig weg te kunnen leggen, met goed licht en een neutrale achtergrond. De babykamer is soms ook erg leuk om een paar foto’s te maken, jullie hebben waarschijnlijk erg je best gedaan om daar wat moois van te maken. Hoe leuk is het om dat ook terug te zien in de foto’s?

De foto’s die ik maak van de baby houd ik zo natuurlijk mogelijk, dus niet teveel poseren en niks waar jullie kindje onrustig van wordt. Slapend leg ik de baby nog wel eens op hun buikje, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Maar wanneer je kindje wakker is, vinden ze dat vaak niet fijn en houden we het bij foto’s op de rug of zij en detailfoto’s van bijvoorbeeld handjes, voetjes en oortjes. Zo lief!

Slapende newborn baby tijdens lifestyle newbornshoot in Groningen.
Newborn tijdens een fotoshoot in Groningen. Natuurlijke foto's van je pasgeboren baby.

Wat neem ik mee tijdens een newborn shoot?

Naast de jurken die ik mee kan nemen voor de fotoshoot, neem ik altijd een aantal kleden, prachtige hydrofiele doeken en dekentjes mee die we kunnen gebruiken tijdens de shoot. Deze zijn mooi als ondergrond voor de foto’s van jullie baby maar ook om je kindje bijvoorbeeld in te wikkelen wanneer je foto’s wilt zonder kleertjes. Ook neem ik altijd een klein cadeautje mee, jullie zijn tenslotte net ouders geworden!

Baby details tijdens newbornshoot. Schattige baby voetjes.
Baby details tijdens newborn fotoshoot. Schattige handjes.

Afronding en na de newbornshoot

Bij de newborn fotoshoot die op de foto’s in dit blog te zien zijn waren we binnen een uur klaar. Ik denk zelfs dat het mijn snelste newbornshoot ooit was. Evi heeft alleen maar heerlijk geslapen en alles ging dus heel vlot. Maar het komt ook wel eens voor dat we eerst een poos moeten wachten voordat we kunnen beginnen met foto’s maken. Met een newbornshoot maakt dat niet uit, daar houd ik rekening mee in mijn planning.

Wanneer ik voel dat ik alle foto’s heb die ik wilde maken of dat de energie van de baby of van jullie als ouders op is, dan ronden we af. De periode net nadat je kindje geboren is, kan best heftig en vermoeiend zijn. Daarom maken we het niet langer dan nodig is, zodat jullie ook weer kunnen uitrusten.

Na de shoot ontvangen jullie binnen 2 weken een online galerij waarin jullie de foto’s kunnen bekijken en favorieten kunnen uitkiezen. Pas na de shoot betaal je de factuur, afhankelijk van het aantal foto’s dat jullie uitkiezen.

Twijfel niet te lang over het wel of niet boeken van een newbornshoot, want zó klein zijn ze maar heel even! Ben jij in verwachting en nog op zoek naar een newborn fotograaf in Groningen, Drenthe of Friesland? Neem dan direct contact met mij op om kennis te maken en een plekje te reserveren of bekijk mijn website waar je alle info kunt vinden over de newborn shoots.

Pasgeboren baby tijdens een newbornshoot in Groningen. Pure, natuurlijke foto's van baby's door Iris Antonides Fotografie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Laat een reactie achter

Reacties